Med sine beskjedne 232 meter over havet kommer Stendafjellet langt ned på listen over Bergens høyeste topper. Men for ivrige trillere har det lille fjellet mye å by på — spesielt hvis man er villig til å bære småttet de siste metrene helt til toppen.

Ettermiddagstur

Etter en formiddag i den åpne barnehagen hos Sesam på Nesttun er Askil og jeg klare for en ettermiddagstur. Tidligere i vår var vi på Stendafjellet sammen med Bergen og Hordaland Turlag, og jeg tror denne ruten er akkurat passe for en rusletur før middag.

Etter å ha fulgt Fanaveien til Stend, svinger vi av til venstre og parkerer ved gamle Stend stasjon. Skiltet utenfor den tidligere stasjonsbygningen på Osbanen forteller oss at vi nå er 60 meter over havet. Askil tar plass i vognen, og så er vi i gang.

Skattejakt

På vei til Stendafjellet

Vi følger grusveien oppover i fint driv. Jeg har Geocaching-appen oppe på mobilen, og kartet viser at det skal ligge en cache like ved stien. Få minutter senere har vi funnet en stor plastboks, signert loggen og triller videre. Appen forteller oss at det er flere skatter skjult i området, men de fleste ser ut til å ligge for langt unna veien til å være barnevognvennlige.

Så fortsetter klatringen. Motbakken var noe lengre enn jeg husket den, men den godt vedlikeholdte grusveien bidrar til at det likevel er en fryd å trille seg oppover.

Avstikker til topppen

Etter omtrent en halvtime kommer vi til en litt anonym avstikker i form av en sti. Av erfaring vet jeg at vi nå kan velge mellom det enkle — å trille videre på veien og komme ned igjen i lavlandet like bak Lagunen — eller det litt mer omfattende: Å bære Askil på skuldrene til toppen og den fine utsikten. Vi velger utsikten, og setter fra oss vognen. Askil tar plass på pappas skuldre.

Askil nyter utsikten fra toppen av Stendafjellet

Knappe fem-seks minutters senere er vi på toppen av Stendafjellet. Utsikten som åpenbarer seg er enda bedre enn jeg husket den. Askil er også entusiastisk, og utbryter «oi, oi oi!» gang på gang. Siden Geocaching-appen fortsatt er fremme på mobilen, ser jeg at det ligger en boks begravet bare få meter fra der vi står nå. Minutter senere er cachen funnet og loggen signert.

Tilbake til utgangspunktet

Nedstigningen til base camp (barnevognen) går som en lek, og snart er vi tilbake på den godt opparbeidede grusveien. Vi kunne valgt å trille tilbake samme vei som vi kom, men vi velger å fortsette videre mot Krohnåsen og Lagunen. Skogen åpner seg etter hvert opp, og åpenbarer en vakker utsikt mot alle de syv byfjellene på en gang. Majestetisk.

Byfjellene sett fra Krohnåsen

Snart er går grusveien over i asfalt, og vi triller videre nedover Krohnåsveien. Helt nede ved Laguneparken velger vi sykkelveien videre, og triller tilbake parallelt med Fanaveien. Her passerer vi blant annet gamle Rådal stasjon, som i likhet med Stend stasjon var en del av Osbanen før den ble lagt ned i 1935.

Brått er vi tilbake der vi startet — på Stend stasjon. Vi har brukt over halvannen time på turen, men det inkluderer både avstikkeren til toppen av Stendafjellet og geocachingen underveis. Takk for turen!

Turfakta

Dato: Mandag 16. juni 2014
Turmål: Stendafjellet, Bergen
Turens lengde: 5,7 kilometer
Turens varighet: 1 time og 30 minutter